Erken Çocukluk ve Aile Eğitim Uzmanı Şükran Evirgen, Selçuk Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi mezunudur.Yüksek lisansını Marmara Üniversitesinde tamamlamıştır.
Göreve anaokulu öğretmeni olarak 1990 yılında başlayıp 1997 /2017 yılları arasında okul müdürü olarak sürdürmüştür. Meslek hayatı boyunca Çocuğun Yüksek Yararı ilkesinden ödün vermeden çalışmalarını sürdürmüş olup, uzun yöneticilik yılları boyunca; çocukların sağlıklı bireyler olarak yetişmesinde erken yılların kritik öneminin bilinciyle önleyici çalışmalara önem vermiştir.
Dezavantajlı çocukların okul öncesi eğitime erişimi amacıyla geliştirilen Mobil Anaokulu Projesinin ülke genelinde yaygınlaşmasına öncülük yapmanın yanısıra koordinatörlük görevini sürdürdüğü 1997-2017 yılları arasında binlerce çocuğun okul öncesi eğitimden ücretsiz yararlanabilmesini sağlamıştır.
MEB nın Unicef finansal desteğiyle hayata geçirdiği “Aileler İçin Temel Eğitim Programı” kapsamında (AİTEP) lider kolaylaştırıcı olarak modül yazımı ve eğitici eğitimlerinde görev almıştır. 2007 / 2017 yılları arasında yüzlerce ebeveyne 6 haftalık Aile Eğitimi seminerleri vermiştir. Aile Eğitimi çalışmaları kapsamında düzenli olarak Baba Toplantılarını gerçekleştirmiştir.
MEB Okulöncesi Eğitimi Güçlendirme projesinde güncellenen okul öncesi eğitim programının hazırlanmasında ve okul öncesi eğitimcilere tanıtılmasında görev almıştır.
Türkiyede MEB tarafından ilk olarak başlatılan Oyuncak Kütüphanesi projesi koordinatörlüğü görevi boyunca, projeyi aile katılımı ile zenginleştirerek aile ve çocuk eğitimini dezavantajlı mahallelerde yaygınlaştırmıştır.
Okulöncesi eğitimin yenilikçi yaklaşımlar ile geliştirilmesi amacıyla Belçika ,Almanya, Kıbrıs , Ukrayna , Hollanda da inceleme ve araştırma gezilerine katılmıştır. Montessori yaklaşımına dayalı okulları, Waldorf okulları ve Orman Okullarını yerinde incelemiştir. ABD Boston ‘da Harward Üniversitesinde ” Erken Çocukluk Eğitiminde Alternatif Yaklaşımlar “ konulu çalıştaya katılmıştır.Boston’da okul öncesi eğitim kurumları, orman okulları ve çocuk müzelerini ziyaret etmiştir.
Akademik araştırmaları, yurt dışında gözlemlediği alternatif modeller ve alan tecrübesi ışığında sentezleyerek geliştirdiği anaokul projesinin; fiziki yapısının hazırlanmasında görev almasının yanısıra özgün okul programını oluşturarak Türkiye’nin İlk Duvarsız Anaokulunu kurmuştur(2012).
Meslek hayatı boyunca en etkili öğretici en çok öğrenendir misyonuyla yurt içinde ve yurt dışında onlarca seminere katılmış olup kendisi de ulusal ve uluslararası çok sayıda seminer ve kongrede konuşmacı olarak görev almıştır.
Duvarsız eğitim felsefesi ve uygulamaya yansıtılması, doğa temelli gelişim ve öğrenme, okul dışı öğrenme, erken çocukluk çağında bütüncül gelişimin desteklenmesi konularında üniversitede dersler vermekte araştırma ve uygulamalarına devam etmektedir.
Çocukların öğrenmesini sınırlayan engellerin kaldırılması ve erken yıllarda esnek eğitimin önemi yönünde çalışmalarını sürdürmektedir. Bu amaçla Finlandiyada Orman Pedagojisi ve Doğa Temelli Okullar ve Doğa Eğitim ve Öğrenme merkezini ziyaret etmiştir(2019). Ekopedagojik eğitim anlayışının okul programına uyumu konusunda araştırma uygulama ve bilinçlendirme çalışmalarına devam etmektedir.
Çocuklar oyun oynamadan büyürlerse yetişkin olduklarında oynayacakları oyunların kimsenin hoşuna gitmeyeceği saptamasından yola çıkarak serbest oyunun önemini savunmaktadır. Çocukluğun anlaşılması ve korunması amacıyla öğretmenlere ve ailelere yönelik seminerler vermektedir.
Uzun yıllar boyunca binlerce çocukla iç içe meslek hayatını sürdürmüş olan
Şükran Evirgen, Çocuklardan öğrenilecek çok şeyler olduğuna inanır …
Twitter: @sukran_evirgen Facebook :sukranevirgen Instagram: sukran_evirgen
Yayınlar
- Deniz Yıldızlarına Hayat Vermek Açev Okulöncesi Eğitimin Yaygınlaştırılması Semineri Bildirileri Ankara 2003
- Okul Destekli Anne Eğitim Programının Anneler Üzerindeki Etkileri Omep Konferans Bildirileri İstanbul 2004
- Bugün Ne Yapıyoruz Okulöncesi Eğitim Kurumlarında Aile Katılımı Etkinlik Kitabı Morpa Yayınevi İstanbul 2011
- Aile Eğitimi Yazıları Küçükçekmecede Hayat Dergisi 2009/2015
- Aileler İçin Temel Eğitim Programı Modül yazımı Unicef MEB 2008/2010
- Erken Çocukluk Eğitiminde Kurum Çeşitleri Yönetmelikler ve Personel Kitap Bölümü Nobel Yayınevi 2021
Eğitimler
Doğa temelli eğitim ve öğrenme kapsamında aşağıdaki eğitimlere katılmıştır.
- “Outdoor Education and Forest Kindergartens” Learning in Nature – 18-21 Haziran 2018
- Orman Okulları ve Açık Alan Eğitimleri” Toby Eğitim 29 Haziran 2019
- “Okul Bostanları ve Permakültür “ Dilek Yürük 25. 11. 2020
- “Nature And Forest Pedagogy Trainer Training” Petra Jager 19 Ocak 2021
- “An Introduction To Children In Permaculture” Learning in Nature 26 -28 Şubat 2021
- “Planet Hope” Richard Louv 03 Nisan 2021
- “Permakültüre Giriş Kursu” İstanbul Permakültür Kollektifi 1-4 Ekim 2021
- Permakültür Tasarımı Sertifika Kursu Dr Murat Onuk 5- 31 Ekim 2021